Runebound

kuva1b.png

Runebound on Fantasy Flight Games:in tekemä fantasiaseikkailu-lautapeli. Peli on paljon saman tyyppinen lautapeli kuin vanha kunnon Talisman.

Pelissä lohikäärme High Lord Margath on heräämässä kuolleista, ja ottamassa maailman haltuunsa. Sankareiden (eli pelaajien) pitää estää nämä aikeet ja pelastaa maailma.

Peli on tarkoitettu 2-6 pelaajalle, peliaikaa yhteen peliin kuluu 2-4 tuntia. Peliä pelataan liikkumalla pelilaudalla suorittaen tehtäviä ja taistellen hirviöitä vastaan, sekä kehittäen sankariaan lopullista taistelua varten.

logo.png

Mikäli sinulla on suomenkielistä tai muuta Runebound aineistoa, voit halutessasi lähettää aineistoa tai linkin siitä minulle (mjvaisane@gmail.com), voin lisätä sen tälle sivustolle. Myöskin, jos löytyy kommentoitavaa käännöksistä / ehdotuksia, lähetä sähköpostia ym. osoitteeseen.

Boardgamegeek (BoardGameGeek - Runebound) sivustolta löytyy paljon lisätietoja, arvosteluja, lisäsääntöjä ja kaikkea muuta.

Runebound on Fantasy Flight Games:in tavaramerkki.

Runeboundin pelaaminen

kuva2.png

Aloitus

Pelin alussa jokainen pelaaja valitsee itselleen pelaajahahmon (tai hahmot arvotaan). Hahmoilla on ominaisuudet : kuntopisteet, väsymyspisteet, heittoasetaistelu, lähiasetaistelu sekä taikuustaistelukyvyt.

Lisäksi hahmoilla voi olla joitakin kykyjä (diplomatia, piiloutuminen jne.) jotka antavat tietyissä tilanteissa helpotuksia haasteisiin.

Pelaamisen strategia kannattaa suunnitella valitun/annetun hahmon mukaan jotta pelissä pärjää hyvin.

Pelin kulku

Jokainen pelaaja tekee pelivuorollaan seuraav* at asiat :

  • valmisteluvaihe, jossa viimekierroksella aktivoidut kortit uudistetaan taas käyttökuntoon
  • liikkumisvaihe; Heitetään liikkumisnoppia, ja liikutaan pelilaudalla
  • haaste-vaihe; Suoritetaan mahdolliset eteen ilmaantuvat haasteet tai tehtävät
  • kaupankäyntivaihe; Jos pelivuoron päättää kaupunkiin, voi käydä ostoksilla kaupungin torilla
  • Kehittämisvaihe; Omia kykyjä voi kehittää kokemuksen perusteella

Peliä pelataan vuorotellen, kunnes joku pelaajista voittaa. Pelivuorollaan voi myös haastevaiheessa hyökätä toisten pelaajien kimppuun.

Pelilauta ja liikkuminen

Pelilauta koostuu heksaruudukosta, joissa jokaisessa on kuvattuna jokin maastotyyppi : tasanko, tie, metsä, kukkulat, vuoristo, suo, kaupunki. Joissain ruuduissa on lisäksi haastemerkki.

Pelissä liikutaan heittämällä liikkumisnoppia (1-5 kpl). Noppien jokaisella sivulla on kuva tai kuvia, jotka kuvastavat jotain pelin maastotyypeistä. Pelaaja voi liikkua kaikkiin pelihahmon vieressä oleviin ruutuihin, joissa on sama maastotyyppi kuin nopat näyttävät.

Liikkuminen kuulostaa monimutkaiselta, mutta systeemin tuloksena on liikkuminen, missä itse voi suunnitella mihin menee, ja yleensä on monia vaihtoehtoisia reittejä - tosin joskus voi myös käydä niin, että ei pääse liikkumaan mihinkään.

Jos liikkumisvuoronsa päättää ruutuun, missä on haaste tai kaupunki, silloin voi suorittaa tehtäviä tai käydä torilla.

Haasteet

sunulael.jpg

Kun pelaaja pysähtyy ruutuun, missä on haastemerkki, hän voi valita yrittääkö suorittaa haasteen vai ei. Mikäli hän yrittää, pitää nostaa haasteen värin osoittavasta korttipinosta haastekortti. Haastekortteja on kolmenlaisia :

  • Tapahtumia, jotka vaikuttavat koko pelin kulkuun, kaikkiin pelaajiin
  • Kohtaamisia, pelaaja kohtaa jonkun henkilön tai asian, ja hän voi ehkä suorittaa jonkun tehtävän
  • Vihollisia, pelaajan on taisteltava tai paettava

Monesti haasteet ovat vihollisia, joita vastaan on taisteltava. Taistelun aluksi kumpikin osapuoli voi käyttää omia "Ennen taistelua" taitojaan, taikojaan tai esineitään. Sitten itse taistelu alkaa.

Jokaisen taisteluvuoron alussa pelaaja voi päättää yrittää paeta - jolloin pelaajan täytyy heittää noppaa, lisättävä summaan "psyyke"-pisteensä (mind), ja verrattava tulosta vastustajan vastaaviin pisteisiin. Pakeneminen onnistuu, mikäli heitto onnistuu (eli heittää yhtäpaljon tai samanverran kun vastustajan pisteet).

Sitten pelaaja valitsee millä tavalla hän hyökkää tällä taistelukierroksella, joka kierroksella voi hyökätä vain yhdessä vaiheessa, muissa kahdessa vaiheessa on puolustettava..

Ensivaiheessa käytetään heittoaseita : Pelaaja heittää noppaa, lisää pisteisiin "psyyke"-pisteensä, ja vertaa tulosta vastustajaan - ja onnistuu, mikäli pisteet ovat yhtäpaljon tai enemmän kun vastustajalla. Jos onnistuu, aiheutuu vastustajalle vahinko, mikä on merkitty "psyyke"-pisteiden viereen. Mikäli heitto epäonnistuu, vastustaja aiheuttaa pelaajalle vahinkoa omien heittoasevahinkopisteidensä verran. Jos pelaaja halusi puolustautua heittoasetaistelussa, nopanheitto suoritetaan samalla tavalla, mutta pelaaja ei aiheuta vahinkoa, hän puolustautuu.

Samalla tavalla suoritetaan seuraavaksi lähiasetaistelu, käyttäen "ruumiinrakenne"-pisteitä ja lähitaisteluasevahinkoa, ja viimeisenä vielä taikuustaistelu.

Mikäli taistelukierroksella vastustaja ei kuollut eikä pelaajaa lyöty tajuttomaksi, alkaa seuraava taistelukierros pakenemisvaiheella.

Taistelun apuna voi käyttää liittolaisia, aseita tai erikoisesineitä. Voitetuista taisteluista tienaa kokemusmerkkejä, jotka voi käyttää kykyjen kehittämiseen.

Kaupankäynti, tavarat ja kumppanit

soldierlegatearmor.jpg

Mikäli liikkumisen lopuksi on pysähtynyt kaupunkiruutuun, ja jos mahdollinen kaupungissa tapahtuva haaste on suoritettu, on pelaajalla mahdollisuus käydä kaupungin torilla ostamassa ja myymässä tavaroita.

Torilta löytyy aseita, haarniskoja ja taikaesineitä, jotka auttavat pelaajaa taisteluissa. Kaupungeista voi myös löytyä kumppaneita, jotka voi palkata avustamaan taisteluissa.

Hahmon kehittäminen

Onnistuneista taisteluiden voittamisesta saa kokemusmerkkejä. Kun kokemusmerkkejä on tarpeeksi, voi niillä kehittää jotain omaa kykyään. Kykyjä kehittämällä taisteluissa pärjää paremmin - ja kunhan kykyjä on kehittänyt tarpeeksi, voi jopa olla mahdollisuuksia itse High Lord Margathia vastaan. Pelin voittaminen

Pelin voittaa pelaaja, joka tuhoaa High Lord Margathin, tai saa itselleen kolme lohikäärmeriimua.

Loppuarvio

Runebound on erittäin kiinnostava peli, aika yksinkertainen ja helppo pelata, muutamia pikkuasioita lukuunottamatta. Liikkuminen on erittäin hyvä idea, peliin saa paljon suunnitelmallisuutta. Huonona puolena voisi mainita pelin hitauden - meillä on yleensä kulunut yhteen peliin vähintään 3 tuntia. Mitä vähemmän pelaajia, sitä nopeampaa. Peli ei sovellu ihan perheen pienimmille, mutta jo alle 10-vuotias osaa pelata peliä, toki joku englanninkielen taitoinen vaaditaan.

Peliin on saatavilla melkoinen määrä lisäosia, joita käyttämällä peliin saa uutta ilmettä ja vaihtelua.

Suosittelen peliä jokaiselle fantasia-aiheisista seikkailupeleistä kiinnostuneille. Harmittavasti vain Fantasy Flight Games näyttää lopettaneen Runeboundin tukemisen, joten uusia lisäosia ei liene tulossa, eikä myöskään uusia painoksia pelistä. Peli tai ainakin jotkit lisäosat ovatkitn kohtuullisen vaikea hankkia. Logo

Add a comment

HTML code is displayed as text and web addresses are automatically converted.

This post's comments feed