Thursday, May 14 2015

Pirates

Pirates (Sid Meier, Microprose) 1987

Ahhh, laivojen valtaamista, aarteita, kaupunkeja, miekkataisteluita - mitä muuta voi rehellinen merirosvo kaivata? Tämä on toinen peli, mitä jäin c64-ajoilta todella kaipaamaan.

piratesf.png

Pelissä pelataan nuorukaisella, joka on menettänyt perheensä ja on päättänyt saada mainetta ja kunnia - merirosvona. Vallataan laivoja, kaupunkeja, tehdään kuvernööreille palveluksia (tai sitten ei tehdä), etsitään aarteita ja samalla kadonneita sukulaisia.

pirates.png

Pelistä on tehty versio myös PC:lle myöhemmin nimellä Pirates Gold, parannetuilla grafiikoilla. Ja mikä vielä parempaa, pelistä on tehty vuonna 2004 jälleen uusi versio, Sid Meier's Pirates. Tämä 2004 vuoden "nykyversio" on varmaan pelattava ihan nykypelaajienkin mielestä. Suosittelen.

Wolfenstein 3d

Wolfenstein 3D (ID Software) 1992

Peli joka aloitti 3-ulotteiset räiskinnät. Suorastaan loistava pelattavuus (pelattiin näppäimistöllä, ei pystynyt katselemaan ylös/alas. Imuroin tämän pelin sharewareversion 2400bps modeemilla, ja se kesti pitkäääääään....

 Pelaaminen oli täyttä nannaa - ennennäkemättömän mahtava grafiikka, ja se juoni :-). Koneena tällöinkin 286/12MHz.

Tästä se kaikki alkoi. Doom, Quake, jne... loppua ei ole näkyvissä. Pelasin pelin läpi kaikilla mahdollisilla vaikeustasoilla - ja sitten vielä lisäosat siihen päälle. Wolfensteinin jälkeen jaksoin pelata vielä Doomin läpi kaikilla muutamaan otteeseen, mutta Quake alkoi jo tökkimään - tämähän oli jo nähty, grafiikat vain oli paremmat. Nykyisistä 3d räiskinnöistä mikään ei ole enää koskaan iskenyt ihan yhtä paljoa, vaikka tekniikka onkin kehittynyt huimasti.

wolf3d.png

Wing Commander

Wing Commander (Origin) 1990

wingc.png

Ensimmäinen (tai no, Elite oli tätä ennen) avaruustaistelu/räiskintä mikä imaisi minut mukaansa. Äärettömän hieno grafiikka, pelattavuus loistava. Välianimaatiot kuin suoraan elokuvista! :-)

Ostin pelistä lerppuversion (muistaakseni 14 dd-lerppua), peli vei 30 megatavun kovalevystäni yli puolet! No, silti kovalevylle mahtui DOS, Windows 3.0, tekstinkäsittelyohjelma ja muutamia muita pelejä. 286 koneeni jaksoi juuri ja juuri pyörittää peliä pelattavasti, mutta peli hyytyi melkoisesti kun ruudulla oli tavaraa enemmän. Myöhemmin 386-koneella peli pyöri jo todella hienosti.

Civilization

Civilization (Sid Meier, Microprose) 1991

Se alkuperäinen sivilisaatio. Kyseessä on vuoropohjainen strategiapeli, jossa pelataan kansakuntana historian lehdiltä tulevaisuuteen. Tarkoituksena on saada maailman herruus aikaiseksi, joko voittamalla kaikki muut kansakunnat, tai saavuttamalla ensimmäisenä avaruuden herruus. Tätä peliä Pelasin öitä ja päiviä, koneena oli silloin huiman vauhdikas 12Mhz nopeudella hyrräävä 286, näytönohjaimena Tseng labs 3000 (maailman hitain näytönohjain). Civilization sarjasta ykkönen on listalla siksi, koska se oli se peli joka loi pohjan koko huiman hyvälle pelisarjalle.

civ.png

Sivilisaatio-pelisarjassa on tätä nykyä viisi osaa sekä monta lisäosaa ja rinnakkaisosaa. Civ vitonen on saatavilla myös Linuxille.

Ultima Underworld

Ultima Underworld: The Stygian Abyss (Origin, Blue Byte software) 1992

Peli, joka imaisi täysin mukaansa. Ennennäkemättömän tunnelma ja pelimaailma. Ei vieläkään ole kohdannut vertaistaan omassa pelikategoriassaan. Grafiikkakin oli huomattavan hienon ja elävän näköistä pelin ilmestyessä 1992.

Tämän pelin takia minun piti aikoinaan päivittää 286/12Mhz/1MB koneeni, kun peli vaati muistia 2-4 megatavua - ja tuohon koneeseen ei noin paljoa muistia edes saanut. Kun vihdoin sain uuden 386-koneen, kylläpäs tätä pelattua paljon.

Pelin voi ostaa GOG.com:ista erittäin edulliseen hintaan.

Arx Fatalis on hyvin paljon Ultima Underworldia muistuttava peli, joka on "hiukkasen" uudempi. Peli on tehty Ultima Underworldin hengessä, joten kannattaa kokeilla sitäkin. Arx Fatalis on myös saatavilla GOG.com:ssa

Ultima Underworld - taistelu