Tag - Ohjeet

Entries feed - Comments feed

Friday, May 15 2015

Mitä roolipelaaminen on?

Ukko ja hirviö Ropenomiconin sivulla on roolipelaamisesta kerrottu aika selkeästi. Lyhyesti, kyseessä on siis peli, jossa pelaajat luovat itselleen pelihahmot, joilla sitten seikkaillaan pelinjohtajan johdolla, eläytyen pelihahmojen rooliin, näytellen hahmojen rooleja. Pelaaminen hoituu sääntökirjojen, noppien, paperin ja kynien avulla, mielikuvitusta käyttäen. Avainsana koko hommassa on "rooli", eli valitaan jonkinlainen rooli, johon sitten samaistutaan ja sitä pelataan. Esimerkkejä näistä rooleista on vaikkapa keskiaikainen kauppiaan poika, joka kyllästyy isänsä holhoamiseen, ja lähtee katselemaan hieman maailmaa.

Roolipelaamiseen tarvitaan sopiva kaveriporukka, joista yksi toimii pelinjohtajana ja johtaa peliä ja luo maailman jossa muiden pelaajien hahmot seikkailevat. Lisäksi tarvitaan tietysti jokin roolipeli, joita löytyy monenlaisia. Mikäli kukaan kaveriporukasta ei ole koskaan pelannut mitään roolipeliä, suosittelen ensimmäiseksi peliksi Myrskyn-Sankarit roolipeliä, joka on kehitetty nimenomaan roolipelaamisen aloittamiseen.

Toinen suomalainen erittäin hyvin aloittaville roolipelaajille sopiva peli on Astraterra.

Jos joku porukasta on pelannut roolipelejä aikaisemminkin, tai jos vähän suurempi alkupanostus ei haittaa, hyviä vaihtoehtoja on esimerkiksi suomenkielinen Praedor, tai vanha suomenkielinen Runequest. Mikäli ohjekirjan englanninkieli ei haittaa, hyviä vaihtoehtoja on myös esimerkiksi Dungeon World, Runequestin uusin 6. versio tai JRR. Tolkienin kirjoihin perustuva Keskimaahan sijoittuva The One Ring.

Yritän kirjoitella jokaisesta pelistä jotain perustietoja tänne valintaa helpottamaan.

Continue reading...

Thursday, May 14 2015

Lisäsääntöjä ja sääntömuunnelmia Runeboundiin

Figuurit laudalla

Joskus jokin perussääntö tuntuu kummalliselta, tai sitten säännöissä on jokin asia liian helppo tai vaikea. Tai sitten peliporukka ei muuten vaan tykkää jostain pelin säännöstä. Siksi minäkin olen muutaman säännön kehittänyt. Pelin kakkosversio on kyllä jo valmiiksi sen verran hyvin kuosissa että se on erittäinkin hyvin pelattava ihan perussäänöillä, ja mekin pelaamme usein ihan ilman mitään omia lisäyksiä.

Continue reading...

Suomennettuja ohjeita Runeboundiin

kuva2.png Kun kerran hankin Runebound-pelin, halusin suomentaa pelin perusohjekirjan jotta silloin myös englantia ei vielä niin hyvin ymmärtävät lapsenikin voivat lukea ohjeet eikä kaikkea tarvitse selittää.

Suomentelin sitten joidenkin lisäosien säännöt. Ja jotta näistä olisi iloa muillekin, laitoin säännöt saataville nettiin. Yritin kysellä Fantasy Flight Gamesilta ihan lupaa suomenkielisten sääntöjen julkaisemiseen, mutta vastausta ei koskaan tainnut tulla.

Continue reading...