Thursday, May 14 2015

Neverwinter Nights

Neverwinter Nights (Bioware) 2003

Neverwinter Nights on toimintaroolipeli, joka on eräällä tavalla Baldur's Gaten tuoreempi versio, ja se perustuu D&D sääntöjärjestelmään. Pelijärjestelmästä erottuu selvästi Baldur's Gaten perintö, joka toimiikin hienosti. Peli sai ilmestyessään kritiikkiä sen kampanjan "hampaattomuudesta" mutta minua se ei haitannut, ja useat modit korvasivat puutteen loistavasti.

nwniso.jpg

Olen pelannut peliä melkotavalla, kaikki viralliset seikkailut on läpelattu sekä melkoinen nippu Neverwinter Vaultista ladattuja moduuleja. Peli ansaitsee maininnan nimenomaan mahtavien modiensa ansiosta, joita löytyy todella pajon. Peliin on tehty myös pari lisäosaa.

Wolfenstein 3d

Wolfenstein 3D (ID Software) 1992

Peli joka aloitti 3-ulotteiset räiskinnät. Suorastaan loistava pelattavuus (pelattiin näppäimistöllä, ei pystynyt katselemaan ylös/alas. Imuroin tämän pelin sharewareversion 2400bps modeemilla, ja se kesti pitkäääääään....

 Pelaaminen oli täyttä nannaa - ennennäkemättömän mahtava grafiikka, ja se juoni :-). Koneena tällöinkin 286/12MHz.

Tästä se kaikki alkoi. Doom, Quake, jne... loppua ei ole näkyvissä. Pelasin pelin läpi kaikilla mahdollisilla vaikeustasoilla - ja sitten vielä lisäosat siihen päälle. Wolfensteinin jälkeen jaksoin pelata vielä Doomin läpi kaikilla muutamaan otteeseen, mutta Quake alkoi jo tökkimään - tämähän oli jo nähty, grafiikat vain oli paremmat. Nykyisistä 3d räiskinnöistä mikään ei ole enää koskaan iskenyt ihan yhtä paljoa, vaikka tekniikka onkin kehittynyt huimasti.

wolf3d.png

Wing Commander

Wing Commander (Origin) 1990

wingc.png

Ensimmäinen (tai no, Elite oli tätä ennen) avaruustaistelu/räiskintä mikä imaisi minut mukaansa. Äärettömän hieno grafiikka, pelattavuus loistava. Välianimaatiot kuin suoraan elokuvista! :-)

Ostin pelistä lerppuversion (muistaakseni 14 dd-lerppua), peli vei 30 megatavun kovalevystäni yli puolet! No, silti kovalevylle mahtui DOS, Windows 3.0, tekstinkäsittelyohjelma ja muutamia muita pelejä. 286 koneeni jaksoi juuri ja juuri pyörittää peliä pelattavasti, mutta peli hyytyi melkoisesti kun ruudulla oli tavaraa enemmän. Myöhemmin 386-koneella peli pyöri jo todella hienosti.

Civilization

Civilization (Sid Meier, Microprose) 1991

Se alkuperäinen sivilisaatio. Kyseessä on vuoropohjainen strategiapeli, jossa pelataan kansakuntana historian lehdiltä tulevaisuuteen. Tarkoituksena on saada maailman herruus aikaiseksi, joko voittamalla kaikki muut kansakunnat, tai saavuttamalla ensimmäisenä avaruuden herruus. Tätä peliä Pelasin öitä ja päiviä, koneena oli silloin huiman vauhdikas 12Mhz nopeudella hyrräävä 286, näytönohjaimena Tseng labs 3000 (maailman hitain näytönohjain). Civilization sarjasta ykkönen on listalla siksi, koska se oli se peli joka loi pohjan koko huiman hyvälle pelisarjalle.

civ.png

Sivilisaatio-pelisarjassa on tätä nykyä viisi osaa sekä monta lisäosaa ja rinnakkaisosaa. Civ vitonen on saatavilla myös Linuxille.

Nethack

Nethack (Nethack Development team)

Nethack tekstitila

Nethack on vanha, ja ehkä kuuluisin roguelike-peli. Se on äärimmäisen monipuolinen ja mielenkiintoinen ja samalla lähes sadistisen vaikea peli. Peli on tehty joskus vuonna meikka ja kypärä tai ehkä pari vuotta aiemmin, alunperin merkkigrafiikalla. Nykyään pelistä on olemassa jos jonkinmoisia versioita, osa enemmän ja osa vähemmän graafisia. Pelin sisältö on pysynyt aina yhtä hyvänä, laajentunut vain. Itse olen pelannut Nethackia vuosien saatossa jos jonkinmoisella koneella, paras versio mielestäni on Linux/QT, se on erittäin selkeä ja helppokäyttöinen käyttöliittymä.

Nethack - Linux QT käyttöliittymä

Niin, Nethack on ilmainen, julkaistu GPL lisenssillä. Voit imuroida pelin vaikkapa www.nethack.org:ista. Versioita löytyy Windowsille, Linuxille, Älypuhelimille ja muunlaisille koneille. Myöskin, pelistä löytyy erilaisia muunnelmia, esimerkiksi Vulture's Eye, joka tuo mukanaan hienomman näköiset grafiikat.

Ultima Underworld

Ultima Underworld: The Stygian Abyss (Origin, Blue Byte software) 1992

Peli, joka imaisi täysin mukaansa. Ennennäkemättömän tunnelma ja pelimaailma. Ei vieläkään ole kohdannut vertaistaan omassa pelikategoriassaan. Grafiikkakin oli huomattavan hienon ja elävän näköistä pelin ilmestyessä 1992.

Tämän pelin takia minun piti aikoinaan päivittää 286/12Mhz/1MB koneeni, kun peli vaati muistia 2-4 megatavua - ja tuohon koneeseen ei noin paljoa muistia edes saanut. Kun vihdoin sain uuden 386-koneen, kylläpäs tätä pelattua paljon.

Pelin voi ostaa GOG.com:ista erittäin edulliseen hintaan.

Arx Fatalis on hyvin paljon Ultima Underworldia muistuttava peli, joka on "hiukkasen" uudempi. Peli on tehty Ultima Underworldin hengessä, joten kannattaa kokeilla sitäkin. Arx Fatalis on myös saatavilla GOG.com:ssa

Ultima Underworld - taistelu